Pages

08 July 2010

Karipap Sardin Saye

wah.. sebenarnye da lame da nak masukkan gambar mummy buat karipap hasil tunjuk ajar dari maksu (adik saye).. huhu.. mase nie kat umah nenek.. kite tgok eh gambar2 mummy yang tengah berkungfu kat dapur.. tak tahu rupenye senang jek buat karipap nie.. kalu tahu mesti mummy buat mase bufday danish ari tue..:)

BAHAN
Bahan - bahan A (Inti)

1 tin sardin
2 biji bawang besar
3 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 sudu cili (dikisar)
sedikit air asam jawa
sedikit minyak masak
garam secukup rasa

Bahan - bahan B (Doh)
3 cawan tepung
3 sudu margerin (dicairkan)
1 cawan air (dibacuh bersama sedikit garam)

CARA-CARA membuatnya..
  1. Untuk bahan - bahan A di masak terlebih dahulu. Tumbuk bawang kecil dan bawang putih kemudian tumiskan didalam kuali dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
  2. Masukkan 1 tin sardin dan sedikit air asam jawa. Biarkan sehingga masak. Masukkan bawang besar. Letak garam secukup rasa.
  3. Sedia untuk diangkat.
  4. Untuk bahan - bahan B. Campurkan tepung bersama 3 sudu margerin yang telah dicairkan. Gaulkan sehingga sedikit sebati. Masukkan air garam sedikit demi sedikit sehingga tepung menjadi doh.
  5. Bentukan doh dan masukkan ini. Siap berbentuk karipap. Senang jek kan?


dapat dalam 18 biji karipap kecil

karipap sardin MUMMY da siap..
p/s: sedap rase macam nak makan jek.. sbb tengah pose arini kan? ermm tahan2.. petang nie kalu daddy balik leh suh daddy beli bahan2 nak buat karipap nie..

0 comments:

Post a Comment

kawan -kawan mari komen cerita saya..:) tq!

 
Copyright (c) 2010 MY FAMILY'S HEAVEN. Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.