Pages

20 July 2010

Udang Masak Lemak Cili Api

Special sket sbb ader belimbing buluh skali mummy masukkan dalam gulai lemak nie..selalu kalu nak bagi masak lemak ader rase masam- masam sket mummy just letakkan asam keping jek.. tapi kali nie mummy cube letak belimbing buluh.. kite try tgok erkk...

Bahan - bahan A
100 gram Belimbing besi
Air garam

Bahan - bahan B
250 gram udang
1 kotak santan
2 cawan air
3 inci Kunyit basah
15 biji Cili api
Garam secukup rasa

Gulai lemak ini masih didalam senduk sebelum dimasukkan kedalam mangkuk
Cara -cara
  1. Belimbing besi perlu dipotong hiris kemudian rendamkan bersama air garam supaya dapat mengawal masam.
  2. Kunyit basah dan cili api perlu di tumbuk lumat.
  3. Masukkan santan, 2 cawan air, kunyit dan cili api yang telah ditumbuk. Masukkan udang. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan belimbing besi yang telah direndam.
  5. Masukkan garam secukup rasa.
  6. Sedia untuk dihidangkan

0 comments:

Post a Comment

kawan -kawan mari komen cerita saya..:) tq!

 
Copyright (c) 2010 MY FAMILY'S HEAVEN. Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.