Special sket sbb ader belimbing buluh skali mummy masukkan dalam gulai lemak nie..selalu kalu nak bagi masak lemak ader rase masam- masam sket mummy just letakkan asam keping jek.. tapi kali nie mummy cube letak belimbing buluh.. kite try tgok erkk...
Bahan - bahan A
100 gram Belimbing besi
Air garam
Bahan - bahan B
250 gram udang
1 kotak santan
2 cawan air
3 inci Kunyit basah
15 biji Cili api
Garam secukup rasa
Gulai lemak ini masih didalam senduk sebelum dimasukkan kedalam mangkuk
Cara -cara- Belimbing besi perlu dipotong hiris kemudian rendamkan bersama air garam supaya dapat mengawal masam.
- Kunyit basah dan cili api perlu di tumbuk lumat.
- Masukkan santan, 2 cawan air, kunyit dan cili api yang telah ditumbuk. Masukkan udang. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan belimbing besi yang telah direndam.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Sedia untuk dihidangkan
0 comments:
Post a Comment
kawan -kawan mari komen cerita saya..:) tq!